Otóż:
Pijąc soki możemy poprawić swój sposób odżywiania. Jakie soki wybierać i ile pić w ciągu dnia? Które soki są najzdrowsze?
Dzięki
piciu soków możemy znacznie poprawić dotychczasowy sposób odżywiania.
Wysoko wartościowe owocowo – warzywne soki to napoje, które nie
zawierają tłuszczów ani białka, zawierają natomiast łatwo przyswajalne
węglowodany. Łatwo są wchłaniane do krwi i nie obciążają przewodu
pokarmowego ani przemiany materii. Pomocne są w regeneracji organizmu.
Najlepsze soki uzyskuje się za pomocą elektrycznej sokowirówki. Świeżo
uzyskane porcje soku należy wypijać bezpośrednio. Pozostałości soku
można bardzo krótko przechowywać zamknięte w lodówce.
Soki
dostarczają substancji witalnych (vita – życie), takich jak witaminy i
składniki mineralne. U osób otyłych, które stosowały wcześniej diety
złożone z produktów wysoko oczyszczonych, może dojść do niedoborów
składników pokarmowych, w wyniku czego pojawiają się: zmniejszona
odporność na infekcje, osłabienie fizyczne, napięcie, zmęczenie,
nerwowość i złe samopoczucie lub też rozwijają się problemy dotyczące
skóry, włosów i paznokci. Wszystkie te niedobory wyrównują się, dzięki
piciu soków.
Aby uzyskać możliwie najszerszy zakres działania
należy zestawiać w ciągu dnia różne soki o rozmaitych składnikach
witalnych. W owocach, warzywach i roślinach leczniczych obecny jest
potas. Ten składnik mineralny, ma przeciwstawne działanie do sodu,
obecnego m. in. w soli kuchennej. Podczas, gdy sód wiąże wodę w
organizmie, potas pomaga w jej wydalaniu. Pozwala to na oczyszczenie
organizmu. Soki normalizują równowagę kwasowo–zasadową w organizmie.
Nieznaczna przewaga zasad ma działanie korzystne (soki mają działanie
zasadotwórcze). Soki warzywne bez dodatku soli są szczególnie zalecane
do picia w czasie głodówki. Zawierają mniej kwasów od owoców i są lepiej
tolerowane przez żołądek. Duża zawartość potasu wzmaga odwodnienie i
tym samym oczyszczenie przestrzeni międzytkankowych. Pobudzają trawienie
i dostarczają bardzo mało kalorii (około 12–50 kcal/100ml).
Sok
pomidorowy pomoże znormalizować trawienie, a sok z kiszonej kapusty
pobudzi funkcje przewodu pokarmowego i wzmocni naturalną florę
bakteryjną. Dodanie cebuli jako składnika soku wzmocni serce, oczyści
drogi oddechowe i obniży ciśnienie krwi. Szpinak i buraki mają z kolei
działanie krwiotwórcze. Brokuły mają działanie przeciwmiażdżycowe.
Ogórki likwidują obrzęki i rozjaśniają skórę. Soki warzywne z kwasem
mlekowym mają działanie wzmacniające odporność. Zawarty w nich kwas L
(+) – mlekowy pomaga w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany
materii, pobudza perystaltykę jelitową i stymuluje rozwój prawidłowej
flory bakteryjnej. Poprawia również smak soków.
Soki owocowe i
warzywne mają wiele korzystnych właściwości. Mogą być bardzo dobrą
bronią w walce z wolnymi rodnikami, odgrywającymi znaczącą rolę w
rozwoju wielu chorób, często nowotworów. Skuteczny może być sok z
marchwi, zawierający wiele antyoksydantów niszczących wolne rodniki:
witaminę C, E i karoten (prowitaminę witaminy A). Dzięki umiejętnemu
łączeniu składników soku możemy uzyskać korzystne działanie zdrowotne.
Picie samodzielnie przygotowanych soków dobroczynnie wpływa na odnowę i
siły witalne całego organizmu.
Soki na bazie owoców również mają
nie tylko wyśmienity smak, ale również dobre walory zdrowotne. Acerola,
pomarańcze, dzika róża i winogrona ogólnie wzmacniają odporność. Śliwki
pobudzą perystaltykę jelit, brzoskwinie pomogą w odtruwaniu organizmu, a
ananasy wzmocnią ostrość widzenia. Popularny u nas sok z jabłek
reguluje pracę przewodu pokarmowego i ma działanie odkwaszające,
podobnie jak jeżyny, które oczyszczają krew i wzmacniają układ nerwowy.
Sok z malin obniży gorączkę, a sok z wiśni korzystnie wpłynie na układ
krwiotwórczy. Dla osób z wysokim ciśnieniem polecany jest z kolei sok z
gruszki.
Oczywiście, jak z każdym rodzajem żywności, nie możemy
przesadzać z piciem soków. Unikajmy szczególnie gotowych dosładzanych
cukrem! Należy uważać na picie zbyt dużej ilości soków owocowych, ze
względu na zawartość fruktozy w ich składzie. Najbardziej optymalna
ilość zjadanych owoców w ciągu dnia to dwie porcje, dlatego jeśli zjemy
np. jeden owoc i wypijemy jedną szklankę soku owocowego, to zupełnie
wystarczająca dawka witamin i minerałów, z tego rodzaju żywności. Z
kolei soki warzywne można pić praktycznie bez ograniczeń, jeśli tylko
nie odczuwamy żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz