Kakao jest znane nawet już w Europie od XVI wieku.Do Europy kakao zostało sprowadzone dopiero w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów. Ponieważ napój przygotowywany w identyczny sposób w jaki czynili to Indianie charakteryzował się dużą goryczą zaczęto dodawać do niego mleka, śmietany oraz cukru.
Ameryka Południowa i Środkowa to rodzime obszary drzewa kakaowego. To właśnie Indianie mieszkający w dolinie Orinoko prawdopodobnie jako pierwsi mogli raczyć się napojem przyrządzanym ze sproszkowanych ziaren tej rośliny.
Kakao jest cenny źródłem flawonoidów mających właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe czy moczopędne. Zawiera również bardzo dużo chromu, wapnia oraz magnezu pozytywnie wpływającego na układ nerwowy naszego organizmu.
Możemy wyróżnić 3 główne odmiany kakao: Criollo, Forastero, Tinitario,
Criollo – możemy je spotkać w Wenezueli,
Forastero – Odmiana znajdująca się w większości czekolad dostępnych na rynku. Najłatwiejsza w uprawie,możemy spotkać ją w Brazylii.
Tinitario – Odmiana ta powstała w wyniku połączenia dwóch poprzednich. Jej głównym miejscem uprawy jest Trinidad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz