poniedziałek, 9 grudnia 2013

Czym jest Piwo i jak na nas działa pozytywnie?

Piwo- Najstarszy produkt najczęściej spożywany od pokoleń który jest spostrzegany jako napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na swiecie. W znaczeniu ogólnym ten alkohol jest pozyskiwany dzięki wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i bialek zawartych w ziarnach zbóż i poddawany jest wtedy porcesowi fermentacji alkoholowej.W wężyszym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej wody,słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drodży,

Piwo jest dobre na nerki
To prawda. Jednak tylko na zdrowe gdyż pomaga w ich oczyszczaniu. Moczopędne właściwości piwa sprawiają, że częściej chodzimy do ubikacji i tym samym wypłukujemy nerki ze szkodliwych substancji.

Piwo wzmacnia włosy i zwalcza trądzik
Prawa z tym zastrzeżeniem, że trzeba je wtedy stosować zewnętrznie a nie doustnie :) Dzieje się tak dzięki witaminie B, której jest dość sporo w każdym piwie.

Piwo służy naszym kościom
Regularne picie piwa sprawia, że stajesz się twardzielem. Przynajmniej, jeżeli chodzi o kościec. Piwo zawiera duże ilości krzemu pochodzącego z łupinek ziaren jęczmienia, a ostatnie badania pokazują, że twardość kości jest bezpośrednio związana właśnie z przyjmowaniem tego minerału. Warto też pamiętać, że osteoporoza nie jest wyłącznie babską dolegliwością.

Piwo potrafi zapobiegać chorobie Alzheimera
Spożywanie do 6 piw tygodniowe zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia Alzheimera aż o 56%. Jednak nie wolno przesadzać, gdy spożywanie 2 piw dziennie zwiększa szanse na zachorowanie o 22%

Piwo rozgrzewa
Fałsz. Piwo ja też żaden z alkoholi nie rozgrzewa. Wręcz przeciwnie, alkohol rozszerza naczynia krwionośne powoduje odczuwanie ciepła na skórze jednak w rezultacie ochładza organizm.

Rozcieńczenie Piwa zmniejsza działanie alkoholu
Fałsz. Ilość alkoholu w piwie się nie zmieni, zmieni się jedynie jego smak i kolor.

Prawda - piwo jest dobre po intensywnym wysiłku
Piwo jest izotoniczne, czyli wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe, i hipotoniczne, a więc ułatwia organizmowi szybkie przyjmowanie substancji odżywczych. Intensywny trening to utrata 2 proc. wody z masy ciała i zwiększenie zapotrzebowania na minerały, witaminy i pierwiastki śladowe. Źródlana woda, magnez, potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, glukoza, frutoza, sacharoza, białka i aminokwasy, witaminy A, E, B, C, B i PP - wszystkie te dobra (i jeszcze kilka innych) są zamknięte w jednym kuflu lub butelce. Procentami w takiej ilości nie masz się co specjalnie przejmować - jeżeli nie przyjechałeś samochodem, rzecz jasna - choć na pewno twoja wątroba głosowałaby za łykiem bezalkoholowego. Na szczęście, dzieci, ryby i wątroby, jak wiadomo, nie mają głosu.

Niektóre browary dodaja spirytus do piwa
Fałsz. Po pierwsze prawo zabrania dodawania alkoholu do piwa. Po drugie było by to nie opłacalne. W niektórych piwach faktycznie można wyczuć posmak alkoholu jednak jest to wywołane wysokim stopniem odfermentowania i użyciem cukru przy warzeniu aby zwiększyć moc piwa.

Piwo z zielonej butelki jest bardziej chmielowe
Fałsz. Jest zupełnie odwrotnie, a to głównie dlatego iż zielona butelka przepuszcza światło bardziej niż brązowa w wyniku czego światło źle wpływa na zawarte w chmielu związki izoalfakwasów. Które pod wpływem światła wytwarzają związek izopentenylomerkapta którego zapach opisywany jest jako zapach skunksa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz