poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Czy warto jeść czosnek?
Od kilku tysięcy lat czosnek uznawany jest jako przyprawa oraz środek leczniczy. Czy warto go jeść? Starsze osoby zawsze przepowiadały , gdy jesteśmy chorzy to trzeba się natrzeć czosnkiem lub zrobić i pić syrop z czosnku, cebuli z dodatkiem cukru. Starsze osoby miały racje. Czosnek jest niesamowitym warzywem. Chyba najzdrowszym ze wszystkich wraz z brokułami. Czosnek zawiera bardzo dużo składników bakteriobójczych, błonnik wspomagający trawienie, różnorodnych cukrów, minerałów oraz witamin potrzebnych dla naszego organizmu.
Według niektórych ludzi czosnek ma lepsze zastosowanie niż niejeden antybiotyk. W pewnym sensie mają racje. Czosnek działa jak antybiotyk zabijając bakterie chorobotwórcze układu oddechowego i pokarmowego. Czosnek jest silnym przeciwutleniaczem co zabija wolne rodniki. To warzywo zmniejsza zły cholesterol dodając nam ten lepszy. Obniża poziom złych tłuszczów które powodują choroby serca i układu krążenia. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe.
Czosnek niszczy także bakterie które są uodpornione na antybiotyk. Zabija bakterie układu moczowego. Związki które są zawarte w tym warzywie wspomagają zasypianie.
Jaki jest jedyny minus?
No jak wszyscy wiemy jego zapach odstrasza. Długo utrzymuje się w naszych ustach. Po umyciu zębów dalej odczuwamy jego smród, gdyż idzie on z żołądka. Do tego wydzielamy go z potem tak samo jak alkohol w nocy po udanej imprezie. Dlatego wiele ludzi nie spożywa czosnku zważywszy na jego zapach i smak.
Zalecane jest jeść jeden ząbek czosnku dziennie, a wtedy zobaczymy efekty w poprawie naszego zdrowia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz