poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Advertising in the mail and traffic exchange

Czy warto jeść czosnek?



Od kilku tysięcy lat czosnek uznawany jest jako przyprawa oraz środek leczniczy. Czy warto go jeść? Starsze osoby zawsze przepowiadały , gdy jesteśmy chorzy to trzeba się natrzeć czosnkiem lub zrobić i pić syrop z czosnku, cebuli z dodatkiem cukru. Starsze osoby miały racje. Czosnek jest niesamowitym warzywem. Chyba najzdrowszym ze wszystkich wraz z brokułami. Czosnek zawiera bardzo dużo składników bakteriobójczych, błonnik wspomagający trawienie, różnorodnych cukrów, minerałów oraz witamin potrzebnych dla naszego organizmu.

Według niektórych ludzi czosnek ma lepsze zastosowanie niż niejeden antybiotyk. W pewnym sensie mają racje. Czosnek działa jak antybiotyk zabijając bakterie chorobotwórcze układu oddechowego i pokarmowego.  Czosnek jest silnym przeciwutleniaczem co zabija wolne rodniki. To warzywo zmniejsza zły cholesterol dodając nam ten lepszy. Obniża poziom złych tłuszczów które powodują choroby serca i układu krążenia. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe.

Czosnek niszczy także bakterie które są uodpornione na antybiotyk. Zabija bakterie układu moczowego. Związki które są zawarte w tym warzywie wspomagają zasypianie. 

Jaki jest jedyny minus?
No jak wszyscy wiemy jego zapach odstrasza. Długo utrzymuje się w naszych ustach. Po umyciu zębów dalej odczuwamy jego smród, gdyż idzie on z żołądka. Do tego wydzielamy go z potem tak samo jak alkohol w nocy po udanej imprezie. Dlatego wiele ludzi nie spożywa  czosnku zważywszy na jego zapach i smak. 

Zalecane jest jeść jeden ząbek czosnku dziennie, a wtedy zobaczymy efekty w poprawie naszego zdrowia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz